четвер, 19 березня 2015 р.

Найкращий читач - 2015 року

 У міській бібліотеці для дітей  відбувся другий  (міський) тур  Всеукраїнського конкурсу «Книгоманія 2015», в якому  за звання найкращого читача змагалися учні 6-8 класів шкіл міста.
Тож найерудованіші, найактивніші, найкмітливіші та найзавзятіші діти, які багато читають і вміють критично мислити,  розповідали про улюблену книжку і представляли власноручно заповнені  читацькі щоденники.
   
Хлопчики та дівчатка дуже цікаво розповідали про героїв, які їм подобаються. Виявилося, що вони надають перевагу добротній літературній класиці зарубіжних авторів, здебільшого - пригодам, містиці та фантастиці, хоча, можна відмітити, що із задоволенням читають і сучасних українських письменників, які пишуть для дітей.
Семикласник із ЗОШ№2 Ярослав Курило  розповів, що у другому класі перечитав серію книг про Гаррі Поттера, а зараз у захопленні від американського письменника, який пише пригодницькі твори для дітей, Ріка Ріордона  та серії книг «39 ключів», про одну з книг,  «Лабіринт кісток , він і розповів присутнім.  

Світлану Аннагельдієву (8-Гклас ЗОШ№2) книги спонукали до написання віршів, а презентувала вона фантастичний твір Філіпа  Пулмана «Північне сяйво», дія роману відбувається у вигаданому паралельному світі, де переплетені наука і магія, а крім людей, мешкають фантастичні персонажі.

З польським молодіжним бестселером  Малгожати  Пекарської «Клас пані Чайки» познайомила Юлія Пасальська (8-Акл. ЗОШ№1). Це те, що цікаво підліткам: про труднощі їхнього віку, про негаразди у школі та вдома, але насамперед про перші почуття і розчарування. Головні герої роману, варшавські гімназисти, вчаться складного мистецтва прийняття іншої людини - з усіма її вадами - і врешті пізнають ціну дружби.


Пригодами, детективами, фентезі, фантастикою цікавиться Андрій Ткачук, учень 8-Г класу ЗОШ№2, який презентував книгу української російськомовної письменниці Наталії Щерби «Часодії» про дівчинку Василину і фантастичний світ годинникарів.

 Привідкрив «Таємницю підземних дзвонів» Яна Гурича восьмикласник ЗОШ «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки», минулорічний переможець конкурсу Андрій Грона.

З «Таємним щоденником Адріана Моула», в якому йдеться про проблеми, які хвилюють, очевидно, не тільки головного героя, а й сучасних підлітків, а це: вугрі, проблеми зі здоров’ям, складні стосунки між батьками, неприйняття захоплень -  це ще далеко не все, що хвилює 13-річного хлопця,  познайомила Аліна Москалюк (6-Бкл.ЗОШ№1).


 З творами класика пригодницького жанру «Пригоди Шерлока Холмса»  познайомив присутніх  Антон Куцевич (6-Акл.ЗОШ№5)

  Історію »Принца та жебрака» Марка Твена  оповіла коротенько  Яна Дубась (8-Гкл.ЗОШ№2).

Усіх, кому надокучили сірі будні і хочеться якось урізноманітнити своє життя і щось змінити у ньому, запросила прочитати книгу «Моя невгамовна відьмочка» Марта Бутулай (6-Гкл.ЗОШ№2).

Анна Бабік натхненно прочитала улюблений вірш «Ти знаєш, що ти людина» Василя Симоненка. і презентувала книгу Роальд Дал "Матильда" про дівчинку з надзвичайними здібностями.

 А Вероніка Булат (6-Бкл.ЗОШ№1) оригінально представила головних героїв Всеволода Нестайка «Одиниця з обманом» з допомогою мультимедійної презентації і стала найкреативнішим читачем.
13-річним героям оповідань Оксани Сайко доводиться - може, вперше в житті і часто в драматичних ситуаціях - зробити рішучий вибір на користь або добра, або зла. Так вони пізнають людей і пізнають себе. Які методи годяться в боротьбі за перемогу на конкурсі краси? Що робити, коли товариш в біді - бігти за дорослими чи намагатися рятувати самому? Вас також хвилюють ці питання, тоді прочитайте «Новеньку та інші історії» української письменниці Оксани Сайко  - так цікаво розповіла про улюблений твір Юліана Ігнатюк (6-Бкл. ЗОШ «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки»).



Отож конкурс проведено, а найкращими читачами міста серед учнів шостих класів визнано ученицю 6-Гкласу ЗОШ№№2 Марту Бутулай, серед семикласників та восьмикласників переміг учень 8-Г класу ЗОШ№2 Андрій Ткачук, які візьмуть участь у третьому - обласному етапі конкурсу “Книгоманія - 2015”.


Немає коментарів:

Дописати коментар