неділю, 21 лютого 2021 р.

Міжнародний день рідної мови

 


До Міжнародного дня рідної мови, який щорічно відзначається 21 лютого Володимир - Волинська міська бібліотека для дітей пропонує маленьким користувачам звернути увагу на книг, отримані від Українського інституту книги які присвячені рідній мові.

Роздуми про духовну природу Мови, цікаві факти про виникнення писемності, особливості української мови в суцвітті світових мов, вірші, розвивальні ігри, казки, прислів’я і притчі про силу слова  – така багата і розмаїта за змістом  книга Марії Чумарної «Королівство мови». В ній кожен знайде свою золоту зернинку істини.

…А Мова – живий Океан, Мова – це сам Бог, що Словом споконвіку творить вічно живий і вічно змінний Всесвіт. Може, треба відчути, чим слово є в мені, – в моєму серці щодня, щохвилини. Коли я вранці пробуджуюся і чую мамин голос. Що в ньому найважливіше? Чи тільки зміст того, що вона повідомляє, – чи найперше ласка і любов, якими вона огортає тебе у кожному слові? Коли ти зустрічаєш вранці людей і кажеш їм від щирого серця: «Доброго ранку!», або «Привіт!» – чи тільки ввічливість підказує тобі це привітання? Коли ти ніжно говориш комусь: «Я тебе люблю…», – чи все ти знаєш про любов? Але твоє серце наповнене світлом, – і ти вкладаєш його у ці три чарівні слова: «Я тебе люблю…» Навіть малесенька дитина, яка ще не вміє говорити, радісно змахує рученятами і посміхається, коли чує ці слова…

А ще,вчити мову – може бути і смішно, і весело, і захопливо врешті-решт. І заслуга у цьому Зірки Мензатюк. Саме вона створила  для дітей  це дивовижне видання – книгу «Чарівні слова». Тут є історія про пригоди М’якого знаку, братів Префікса і Суфікса та про Бешкетливі слова, які однаково читаються з обох сторін. Головний герой книги – хлопчик Василько. Йому важно дається вивчення всіх правил із мови, бо, як і більшість дітлахів, він вважає їх нудними та непотрібними. Але одного разу життя Василька змінюється раз і на завжди. Бо саме через зневажливе ставлення до літер школяр потрапив у дивний світ, де, як виявилося, досить небезпечно і зовсім не весело. «З несподіванки Василько аж підскочив. Бо що це з його кашею зробилося? Був РИС, а стала РИСЬ, хижа та зла! То м’який знак таке диво вчинив… Коли ще раз ляснуло. Дивиться він, а замість ОСЕЛЬ стоїть ОСЕЛ, хвостом помахує, мух відганяє».

Приходьте в дитячу бібліотеки і читайте  ці чудові книги!


Немає коментарів:

Дописати коментар