неділю, 11 вересня 2022 р.

Літературний портрет-онлайн «Майстер жанру короткої розповіді»


 11 вересня 160 років тому в Гринсборо, штат Північна Кароліна народився король новел та майстер оповідань – американський письменник О. Генрі (справжнє ім'я й прізвище Вільям Сідней Портер). Є кілька версій щодо його псевдоніму, найпоширеніша з них пов’язана із шкільним учителем хлопця, який на уроках захоплювався американським фізиком Джозефом Генрі і під час уроків часто вигукував: “О, Генрі! Ти відкрив таке-то і таке-то...” Ще за однією версією він взяв за основу ім’я та прізвище одного з фармацевтів, скоротивши його до однієї букви. Також є версія, що псевдонім походить від ковбойської пісеньки “Скажи мені, о Генрі, який там вердикт?”. Ну і найпростіша версія, що Вільям Портер взяв за псевдонім перше прізвище, яке йому випадково спало на думку.

Схильність до літератури Вільям успадкував від матері, котра малювала та віршувала, та діда, редактора місцевої газети. Після смерті матері вихованням хлопця займалася тітка по батькові, Евеліна Портер. У її приватній школі він провчився до 1876 р. Одним із найпоширеніших завдань учительки було скласти продовження оповідання, початого нею. За спогадами однокласників, Вільяму Портеру найкраще за всіх вдавалося вигадувати незвичайні кінцівки.
Саме ж життя письменника нагадує драматичний сюжет для роману: раннє сирітство, пошуки себе, ув’язнення та раптовий злет, визнання й багатство. Він є автором понад двохсот вісімдесяти оповідань, скетчів, гуморесок. Для кожного твору письменник намагався придумувати щасливу кінцівку, але його власне життя виявилося без хепі-енду.
Сьогодні О. Генрі — один із найбільш читаних і популярних авторів у всьому світі.
Першим перекладачем О. Генрі українською мовою був Остап Вишня.
Знайомство з творами майстра новели ,формує в свідомості читачів розуміння примх життєвої марноти і віру в непохитність вічних загальнолюдських цінностей – добра, краси, любові.
Всіх кого зацікавила творчість О.Генрі запрошуємо до Володимирської міської бібліотеки для дітей.
Перегляньте,це цікаво!
О. Генрі, Вільям Сідні Портер-https://www.youtube.com/watch?v=AJBGDKVyECk
ОГенрі урок ЯковлєваТП-https://www.youtube.com/watch?v=doRpgWK7hwA
О. Генрі. Дари волхвів. Аудіокнига-
Останній листок (О.Генрі) аудіокнига українською мовою- https://www.youtube.com/watch?v=Ci9-1T9Bt0Q

Немає коментарів:

Дописати коментар