вівторок, 24 січня 2023 р.

Літературне онлайн – знайомство «Художній світ Барбари Космовської»

Барбара Космовська польська письменниця, прозаїк.

Народилась 24 січня 1958 року у Поморському воєводстві (північ Польщі). Її батьки музиканти. Навчалась у Гданському університеті, після закінчення якого працювала вчителькою української мови. Також здійснила наукову кар’єру літературознавця -1999 року захистила кандидатську “Між дитинством і дорослим життям у якій дослідила творчість польської публіцистки та писменниці Зофії Урбановської (1849-1939). Дисертація Барбари була високо оцінена колегами науковцями і вона отримала диплом “За найкращу роботу”.
Ще у 1970-тих роках навчаючись у ліцеї пробувала писати художні твори, вони навіть публікувались у журналі “Навпростець”. Майстерність Барбари Космовської зростала і у 1980-тих її кілька разів відзначали преміями за її поезії. 2000 року вона видала роман “Голодна кицька”, який став її дебютом у великій літературі.
Далі романи виходили щороку: 2001 -- “Приватна територія”, 2002 рік відзначився одразу трьому романами “Провінція”, “Гобелен” та “Буба”, 2003 -- “Угору річкою”, 2004 -- “Блакитний автобус”. 2005 знову виявився надзвичайно плідним, адже вийшло одразу кілька книг Барбари Космовської “Бляшанка”, Буба -- мертвий сезон”.
Барбара Космовська багато уваги приділяє дитячій літературі, зокрема для конкурсу організатором якого є фонд “Уся Польща читає дітям” вона написала роман “Позолочена рибка”.
Для українського читача особливо цікавим буде її повість “Українка” видана 2013 року.
Як відомо перехідний період – є достатньо нелегким, але поряд з тим відомо також, що якщо підростаючому поколінню подавати інформацію правильно і в позитивному руслі, успіху буде досягненно. Можливо твори Барбари Космовської і є тією потрібною половиною, тим поштовхом до того, щоб сучасна молодь почала бачити світ у якому вона живе під іншим кутом максимум позитиву, мініму негативу.
Книги Барбари Космовської сподобаються тим, хто любить згадувати шкільні роки. І, певна річ, тим, хто зараз навчається у школі. Хоча письменниця успішно пише і для дорослих.


Немає коментарів:

Дописати коментар