четвер, 12 листопада 2020 р.

ШУКАЧ ПРИГОД - Літнратурниий портрет-онлайн «Історії з життя видатнрх людей»

 


13 листопада виповнюється 170 років від дня народження Роберта Луїса Стівенсона, англійського письменника, автора пригодницьких книг.

Роберт Луїс Стівенсон народився в Шотландії в родині інженера-будівельника маяків. З дитинства він багато хворів, часто був прикутий до ліжка. Творчі здібності розвинула в ньому його нянька, яка знала безліч історій, читала напам'ять вірші Р. Бернса і розповідала на ніч страшні історії. Здавалося, у Роберта Луїса Стівенсона не було жодного шансу стати автором одного з найпопулярніших пригодницьких романів, адже хвороб у нього було більше, ніж літер в алфавіті. З раннього дитинства він був мешканцем, за його власним висловом, «ковдряної країни». Письменник через хворобу не мав змоги багато подорожувати, тому подорожі здійснював в уяві. У 15 років Роберт Луїс написав свою першу книжку "Петландське повстання", а світова слава прийшла до Стівенсона 1883 року, коли побачив світ його роман "Острів скарбів". Одного разу, граючись зі своїм пасинком Ллойдом, Стівенсон намалював карту острова. «Як називається ця земля?» — запитав хлопчик.«Острів скарбів»,— не замислюючись відповів автор, навіть не підозрюючи, що він розпочав створювати свій знаменитий роман.
Кожного дня сім’я збиралася за одним столом, щоб послухати нові розділи майбутньої книги: про піратів, карту та скарби, про бунт та покинутий корабель, про сквайра Трелоні, і доктора, і повара на одній нозі. Та члени сім’ї Стівенсона не були пасивними слухачами: вони вигадували нові пригоди, підказували імена героїв та назви місцевості. Батько письменника склав список речей, що знаходився у скрині «морського вовка». А Ллойд був першим критиком і редактором
  Цим романом   уже понад століття зачитуються діти  всього світу. «Острів скарбів» — найвідоміший, але не єдиний твір Стівенсона. Йому належать романи «Чорна стріла», «Володар Баллантре», «Дивна історія доктора Джекіла і містера Хайда» та інші. Але творчість Роберта Льюїса Стівенсона набагато багатогранніша. Автор однаково успішно писав розповіді, нариси, есе, вірші і балади, які переведені на десятки мов і відомі у всьому світі.
Роберт Луїс Стівенсон -це людина-легенда
, прожив всього сорок чотири роки, але це були роки, насичені пригодами і доланням перешкод. Закохавшись у одружену американку, Стівенсон вирушив до Америки майже з порожньою кишенею, ледь не загинув у лісах Каліфорнії. Стівенсон добрався до своєї Фанні, домігся її розлучення з чоловіком і поїхав разом з нею та її дітьми на тропічний острів Самоа. Тут він купив ділянку і збудував дім. Останні роки свого життя він прожив на цьому острові, який тепер є місцем літературного паломництва.

Письменник на все життя зберіг потяг до прекрасного, він прагнув надати життю повноту і яскравість, віднайти у звичайній людині героя. Герої його творів завжди виявляють мужність і шляхетність, живуть яскравим і незвичайним життям.

«Я вірю: кожен буде там,куди все життя прагне сам»  ( Р. Л. Стівенсон)

Радимо подивитись та почитати, це цікаво!!!

Світ пригод Роберта Луїса Стівенсона-https://www.youtube.com/watch?v=zN3_1Rd7iL8

Роберт Cтівенсон – цікаві дані і факти з життя - http://miy.in.ua/robert-stivenson-tsikavi-dani-i-fakty-z-zhyttya.htm l

Стівенсон Р. Л. Острів скарбів.   Читати онлайн -https://iknigi.net/avtor-robert-stvenson/45135-ostrv-skarbv-robert-stvenson/read/page-1.html https://iknigi.net/avtor-robert-stvenson/45135-ostrv-skarbv-robert-stvenson/read/page-1.html

Фільм «Острів скарбів»-https://www.youtube.com/watch?v=BBhtDQIZ7Vw&t=1121s

Балада Вересовий мед. вик. Ольга Гура (укр.)-https://www.youtube.com/watch?v=RSLI1J-T-Ws&feature=emb_logo

Немає коментарів:

Дописати коментар