понеділок, 30 листопада 2020 р.

Літературний портрет- онлайн «Світ Марка Твена»

 

30 листопада виповнюється 185 років від дня народження Марка Твена, американського письменника, журналіста, громадського діяча.

Цікаві факти про автора знаменитого роману «Пригоди Тома Сойєра»

Справжнє ім’я – Семюел Ленгорн Клеменс. Вислів «марк твейн» належить до сленгу моряків річкового судноплавства й позначає глибину води у два морські сажні. Глибина «марк твейн» означала достатню глибину, щоб судно могло пройти річкою. Марк Твен працював деякий час на пароплаві, потім служив солдатом, випробовував долю золотошукача, згодом влаштувався репортером і зрештою став письменником.

В особистому житті письменнику доводилося часто страждати. Його дружина та троє із чотирьох дітей померли ще за життя Твена.

Марк Твен народився невдовзі після того, як по небу пролетіла комета Галлея. Наприкінці свого життя він сказав: «Наступного року комета прилітає знову, і я розраховую піти разом із нею». 20 квітня 1910 року комета Галлея повертається, і вже наступного дня помирає Марк Твен.

Марк Твен говорив: «Людина здатна багато зробити, щоб її любили, а щоб їй заздрили – здатна зробити все».

Свій знаменитий роман про Тома Сойєра Марк Твен написав розмовною мовою свого часу, використовуючи нецензурну лексику та сленг. Це стало причиною несхвальних відгуків одразу ж після виходу роману друком, але не змогло завадити успіху книжки.

(За книгою «Мандрівка світом книжок» Катаріни Маренгольц.)

У фондах Володимир-Волинської міської бібліотеки для дітей є такі книги автора українською мовою :

Твен, Марк Пригоди Тома Сойєра [Текст] / Марк Твен ; пер. з англ. Юрія Корецького, Олени Ломакіної. — К. : Знання, 2018. — 238 с. — (American Library).

Чим зайнятися хлопчакам, коли уроки їм уже геть набридли, а до канікул ще далеко? Том Сойєр має безліч відповідей на це запитання. Кілька вірних друзів і трохи фантазії — і нудне фарбування паркана перетвориться на розвагу, що принесе багато хлоп’ячих скарбів, гра в піратів і розбійників дозволить відчути вільготне життя, хоча й змусить дорослих добряче понервувати, а нічний візит на кладовище зробить героями усього міста. Правда, для цього треба не злякатися химерних привидів та жорстоких злодюг і виявити благородство навіть тоді, коли загрожує неминуче покарання. Але це дрібниці, якщо на тебе очікують справжні скарби й життя, повне пригод!

Твен, Марк Пригоди Гекльберрі Фінна [Текст] / Марк Твен ; пер. з англ. Ірини Стешенко. — К. : Знання, 2017. — 334 с. — (Аmerican Library).

“Пригоди Гекльберрі Фінна”— один із найвідоміших творів Марка Твена. У романі розповідається про кращого друга Тома Сойєра — безпритульного хлопчика Гека Фінна, що втік від жорстокого батька-п’яниці на безлюдний острів. Тут він несподівано зустрічає раба-втікача Джима — найшляхетнішого персонажа книги. Разом вони мандрують на плоту по річці Міссісіпі. На них чекають несподівані пригоди і небезпечні випробування, але безкорисливість, доброта і вірність дружбі допомагають їм вистояти у складних обставинах. Книга сповнена глибокої поваги до люди­ни, любові до життя і вчить жити за простими, віч­ними законами справедливості й людяності.

Твен, Марк Принц і злидар [Текст] / Марк Твен ; пер. з англ. Марії Рябової. — К. : Знання, 2018. — 255 с. — (American Library).

“Принц і злидар” — перша і найвідоміша історична повість Марка Твена (1835—1910). Герої твору­ — англійський принц і хлопчик-злидар — міняються ролями та із захватом пристосовуються до нових умов життя, хоча на їхню долю випадають не лише приємні миті. У кінці книги головні герої розуміють, що життя кожної людини має свої принади та свої труднощі і лише мудрі й гідні вчинки роблять нас по-справжньому щасливими.

Твен, Марк. Янкі з Коннектикуту при дворі короля Артура[Текст]  / Марк Твен ; пер. з англ. Миколи Іванова. — К. : Знання, 2019. — 382 с. — (American Library).

Роман Марка Твена (1835—1910) «Янкі з Коннектикуту при дворі короля Артура» — це не лише сатирична пародія на лицарські романи, а й один з перших у художній літературі описів подорожі в часі. Головний герой, який звик до комфортного життя в Америці ХІХ століття, неочікувано потрапляє в епоху середньовіччя, та ще й у королівство легендарного британського короля Артура. Проте підприємливий і винахідливий янкі швидко адаптується до нових незвичних умов і, застосовуючи свої знання науки, техніки та історії, починає творити «чари» — змінювати британське суспільство за зразком сучасної йому Америки. Книга сповнена іронії та справляє незабутнє враження.

 

Діти із задоволенням поринуть у чудовий світ пригод разом з героями книг Марка Твена представлених на  книжкової поличці, яка  так і називається  «Герої книг Марка Твена»

Переглянь – це цікаво:

50 цікавих фактів про Марка Твена - https://tsikavi-fakty.com.ua/50-tsikavyh-faktiv-pro-marka-tvena/ 

Цікаві факти про Марка Твена

Джерело: https://dovidka.biz.ua/mark-tven-tsikavi-fakti/

Марк Твен : віртуальна мультимедійна виставка https://library.vspu.edu.ua/vistavki/tven/tven.htm

Буктрейлер на книгу Марка Твена 'Пригоди Тома Сойєра' -https://www.youtube.com/watch?v=WYijg8SAZNA&feature=emb_logo

Марк Твен Історія створення повісті -https://www.youtube.com/watch?v=dQ5MGDpyLfk

Пригоди Тома Сойєра і Гекльберрі Фінна (1981) дитячий фільм - https://www.youtube.com/watch?v=TzTORK1RGxk

Марк Твен – Принц і злидар (Аудіокнига) -  https://notatky.com.ua/mark-tven-prynts-i-zlydar/

Марк Твен – Принц і злидар  (Фільм) https://www.youtube.com/watch?v=pU15aDikR8M


Немає коментарів:

Дописати коментар