понеділок, 13 грудня 2021 р.

Андріївські вечорниці «Ой,Андрію, даруй нам надію!


Андріївські вечорниці — одна з найцікавіших давніх традицій.

За українським звичаєм, ввечері 12 грудня молодь збиралася на вечорниці, влаштовуючи на них усілякі дійства — ворожіння, забави і співи. Традиційно всі танцювали та ліпили вареники, а ще у цей вечір незаміжні дівчата ворожили на судженого.
Всі ці традиції старалися відтворити вихованці театрального гуртка Центру позашкільної освіти керівник Галина Кучерук та працівники дитячої бібліотеки.
А свято й насправді було причудове.
Вихованці театрального гуртка повернули всіх у староукраїнську стихію та відтворили обряд Андріївських вечорниць з ворожінням та кусанням калити.Були на святі і танці від зразкового ансамблю народного танцю «Веселка» (керівник Марія Буховецька) і музики ( вихованці гуртка «Гра на сопілці та кларнеті», керівник Юрій Панчук) та пісні від вихованців народної студії вокального співу «Лодомир» (керівник Галина Тюрікова)і маленьких вихованців Жанни Рідевської.
А Олена Гаврилюк,Галина Кучерук та працівники дитячої бібліотеки створили інтер’єр хати з предметами побуту та оберегами старовинної української сім’ї, скомпонованими в етнографічну композицію.
Присутні мали змогу доторкнутися до минувшини, поринути в атмосферу загадковості вечора на Андрія, відчути красу та поезію давніх обрядів.
Ось так пройшли Андріївські вечорниці. Було всього багато: і веселі забави, і пісні та танці ,і смачні вареники та пончики, і хороший настрій.


Немає коментарів:

Дописати коментар