середу, 30 грудня 2015 р.

Редьярд Кіплінг і герої його книг

30 грудня виповнюється  150 років від дня народження Джозефа Редьярда Кіплінга (1865-1936), англійського прозаїка, поета, казкаря.
З ім'ям Кіплінга ми вперше зустрічаємося ще в ранньому дитинстві, читаючи його книги про пригоди Мауглі, про кішку, що гуляла, як сама собі знала, про краба, що грався морем, про допитливе слоненя, якому крокодил розтягнув ніс, перетворивши на довгий хобот. Розумні та добрі,простакуваті й підступні, герої чудових творів Кіплінга приходять до читачів з індійських джунглів, африканських саван, річок і морів Африки та Азії. Казкове і буденне природно переплелося в його творах, тварини тут дуже схожі на людей — і все це надає ще більшої правдивості його творам.

Цікаві факти про автора:
Улюбленим письменником Кіплінга був англієць Льюїс Керрол, а «Алісу в Країні чудес» та її продовження – «Аліса у Задзеркаллі» Редьярд знав майже напам’ять.

Редьярд був типовим, як тоді говорили, англо-індійцем. Індійською мовою він розмовляв краще, ніж рідною, і коли няня приводила його перед сном побажати батькам доброї ночі, то спеціально попереджала, щоб він говорив з ними англійською: їм же це буде так приємно. Кіплінг вважав дитячі роки в Індії найщасливішими у своєму житті.


У двадцять три роки він знаменитий, у двадцять чотири – уславлений. З цього часу він – класик. У 1907 р. Кіплінг отримує Нобелівську премію.

 Кожне слово Кіплінга Британія цінувала, як золото: він отримував нечувано щедрі гонорари – шилінг за слово. Коли він помер, труну, накриту британським прапором, несли прем’єр-міністр Стенлі Болдуін та фельдмаршал Бернард  Лоу  Монтгомері.

Суперечки про Редьярда Кіплінга продовжуються і сьогодні, а збірки його творів традиційно завершуються віршем «Прохання», останні рядки якого: «Лише у моїх книг розпитуйте про мене».
Усіх бажаючих  запрошуємо відвідати дитячу бібліотеку і  поринути у казковий  світ Редьярда Кіплінга.










Немає коментарів:

Дописати коментар