четвер, 2 лютого 2017 р.

«Поет високого духу»


«Є. Маланюк із найвидатнішого поета української еміграції

перетворився на класика української літератури ХХ ст.,

його поезія – не лише крик зболеного серця, а ще і гарт,

очисний вогонь, через який проходить наш народ

на нелегкому шляху до своєї державності й духовності»

М. Ільницький 
2 лютого українська світова спільнота відзначає 120-річчя від дня народження найвидатнішого письменника української еміграції Євгена Маланюка. У Володимир – Волинській міській  бібліотеці для дітей презентовано тематичну поличку  «Поет високого духу»,  присвячену цій історичній постаті.
Ім'я Євгена Маланюка стало широко відомим лише на початку 90-х років минулого століття, через три десятиліття після його смерті. Довгий час творчий доробок цього самобутнього і талановитого поета був під забороною радянської пропаганди, яка причепила йому прізвисько «представника буржуазного українського націоналізму». Насправді ж він лише палко любив свою Батьківщину. Однак, після остаточного припинення існування УНР 1920-го року, був змушений прожити за її межами 48 років свого життя.
Представлені на тематичній поличці  поетичні, літературознавчі та публіцистичні твори Євгена Маланюка випромінюють не лише його беззаперечний талант, а й войовничий дух, чітке розрізнення чорного і білого без зайвої толерантності, а також  знайомить читачів бібліотекиі з віхами біографії українського митця.

Немає коментарів:

Дописати коментар