вівторок, 3 січня 2017 р.

«Фантастичний світ Толкіна»



        
        
Джон Рональд Руел Толкін (англ. John Ronald Reuel Tolkien; 3 січня 1892 — 2вересня 1973) — англійський письменник, лингвіст, філолог. Найбільше відомий як автор «Хоббіта» та трилогії «Володар кілець». Толкін був оксфордським професором англосаксонської мови (1925-1945), англійської мови та літератури (1945-1959). Ортодоксальний католик, разом з близьким другом К. С. Л’юісом перебував у літературному товаристві «Інклінгів». 28 березня 1972 року Толкін отримав звання Командора Ордену Британської імперії від королеви Єлизавети II. Післе смерти Толкіна його син Кристофер видав декілька творів , які базувалися на замітках та невиданих рукописах батька, в тому числі «Сильмариллион». Ця книга разом з «Хоббітом» та «Володарем кілець» складають єдине зібрання казок, віршів, історій, штучних мов і літературних есеїв про вигаданий світ Арда і його частину Середзем’я. У 1951-1955 роках для позначення більшої частини цього зібрання Толкін використовував термін «легендаріум». Багато авторів писали твори в жанрі «фентезі» і до Толкіна, однак через велику популярність і сильний вплив на жанр саме Толкіна називають «батьком» сучасної фентезі-літератури, маючи на увазі, головним чином, «високе фентезі» . 

        У ці короткі рядки вклалося довге і дуже насичене подіями життя письменника. У Першу світову війну у званні молодшого лейтенанта він брав участь у битві на річці Соммі. Смерть обійшла його, але його наздогнала інша страшна напасть - «окопна лихоманка» - висипний тиф. У 1918 закінчується війна. Джон з родиною переселяються в Оксфорд. Його запрошують до складання Загального словника нової англійської мови. У 1924 він затверджений у званні професора, а в 1925 удостоюється посади зав. кафедри англосаксонської мови в Оксфорді. У ці роки він замислив і почав писати перші начерки своєї фантастичної епопеї – «Сильмарилліон», розповідь про три чарівних кільця всемогутньої влади, створюючи новий неймовірний світ - своєрідний інший вимір зі своєю історією і географією, феноменальними тваринами і рослинами, реальними і ірреальними істотами. Він також ілюстрував чимало своїх казок, особливо подобалося Джону зображати олюднені дерева. Найзнаменитіші книги Толкіна нерозривно пов'язані між собою. «Хоббіт» і «Володар кілець» писалися, в цілому, з 1925 по 1949 роки. Але «Хоббіт» був лише прелюдією до великого іншого світу Толкіна. «Хоббіт» вийшов у світ 21 вересня 1937 року. Перше видання було розпродано вже до Різдва. Казка отримує премію видавництва «Нью-Йорк Геральд Трібюн» як краща книга року. «Хоббіт» стає бестселером. Потім з'явився «Володар кілець». Перші два томи «Володаря кілець» вийшли в 1954 році. У 1955 опублікований третій том. Роман був перекладений багатьма мовами світу і розійшовся спочатку мільйонним тиражем, а на сьогоднішній день перевершив планку в двадцять мільйонів. Книга стала культовою серед молоді багатьох країн. Загони толкіністів, обряджені в лицарські обладунки, і до цього дня влаштовують ігри, турніри і «походи честі і доблесті» в США, Англії, Канаді, Новій Зеландії, Росії та в Україні. Твори Толкіна вперше стали з'являтися в Україні в середині 1970-х. Сьогодні число російських та українських шанувальників його творчості не поступається кількістю прихильників толкінівского світу в інших країнах. На світові екрани вийшли кінохіти «Братство кільця» і «Дві твердині» режисера Пітера Джексона (зняті в Новій Зеландії), а серед молодих і зовсім юних піднялася нова хвиля уваги до роману «Володар кілець». Остання казка, яку написав Толкін в 1965 році, називається «Коваль з Великого Вуттона».

До 120-річчя від дня народження англійського письменника Джона Рональда Руела Толкіна бібліотекари  Володимир – Волинської  міської  бібліотеки для дітей оформили тематичну поличку «Фантастичний світ Толкіна», де представлені кращі книги автора. Всіх шанувальників  фентезі запрошуєм до дитячої книгозбірні на вас чекає книга автора «Хоббіт» і трилогія «Володар кілець».
     
















       

Немає коментарів:

Дописати коментар