неділю, 5 січня 2020 р.

Етнографічне свято: «Оберіг зробили, про Різдво сповістили».

 В Володимир – Волинській міській бібліотеці для дітей відбулося етнографічне свято: «Оберіг зробили, про Різдво сповістили».
Бібліотекар Тетяна Шуба розповіла дітям про Різдвяні традиції, обереги й секрети їх виготовлення.
Різдву за церковною традицією передує чотиритижневий піст. У цей час виконували всі хатні роботи: білили світлицю, вивішували найкращі рушники. Покуття - місце у східному кутку оселі, де була ікона, - оздоблювали особливо урочисто. Саме тут було місце для одного із найважливіших символів усіх трьох зимових свят - "дідух", "дід", "коляда" на Волині, "кріль" (король) на Холмщині, "зажин" на Чернігівщині, який вважався символом сімейного добробуту, зв'язком між поколіннями роду. Традиційно дідух на Різдво заносив до хати господар. Його клали біля образів і вважали родинним оберегом. Інколи цей дідух навіть прикрашали. Адже нерідко селяни ставили його в хаті замість ялинки.
Павук, як і дідух також вважали оберегом, вішали його на стелі. Коли він погойдувався, то вважали, що павук створює в оселі ауру захисту.
Наші предки вірили, що існують в природі злі і добрі сили і намагалися захиститися від злих, тому виготовляли багато оберегів. Ці обереги втілювалися у побутові речі, одяг — вишитий рушник, вишиванка, гілка калини, верба, вінок зі стрічками й квітами, лялька-мотанка . Вони вірили, що обереги захистять від негараздів, біди, небезпек, і вважали, що найкращий оберіг — зроблений своїми руками. Коли виробляли оберіг, то вкладали у нього душу. Робити оберіг потрібно з добрими думками і гарним настроєм.
У передріздвяний день працівники Володимир – Волинської дитячої бібліотеки запросили юних відвідувачів долучитись до давніх традицій, і створити власноруч свій оберіг - Різдвяну підкову.
Підкова — символ добробуту і любові. Раніше підкову вішали там, де зло може проникнути у домівку — тобто над вікнами або дверима. Якщо підкова висить роз’єднанням догори, то вона захищає і не пропускає злих духів, а коли роз’єднанням донизу, то вона приносить добробут у сім’ю. Щоб зроблена підкова справді вважалася оберегом, головне — дотримуватися форми підкови та робити її з душею, налаштуватися на добро. Виготовлена під час майстер-класу підкова принесе у дім наших юних майстринь щастя. Тож давайте разом відроджувати обереги.
А на завершення свята діти пили чай та пригощались солодощами і з гарним настроєм, та створеними власноруч різдвяними оберегами повертались у свої домівки.



                       


Немає коментарів:

Дописати коментар